Bez muke do oralnog zdravlja u trudnoći

Bez muke do oralnog zdravlja u trudnoći

Bez muke do oralnog zdravlja u trudnoći

Kod velikog broja žena u trudnoći (30-70%) javlja se crveno i bolno zubno meso (gingiva) poznato kao gingivitis. Uzroci mogu biti mučnina, povraćanje, slabost, hronični umor, neispavanost kao i hormonalni disbalans u organizmu. Održavanje oralne higijene na zavidnom nivou kao i redovna kontrola stomatologa, na svaka 3-4 meseca, sprečava ili kontroliše ovakve upale gingive. Uklanjanje čvrstih i mekih zubnih naslaga, upotreba konca, različitih tečnosti za ispiranje usta, pasti koje smanjuju osetljivost zuba i desni samo su neki od sredstava za sprečavanje pojave gingivitisa.

Posebnu pažnju na oralnu higijenu treba da obrate buduće mame koje u toku trudnoće imaju učestale mučnine i povraćanja. Nakon povraćanja želudačna kiselina ostaje u ustima i nagriza zubnu gleđ čineći je podložnijom oštećenjima. Zbog toga i mogućnosti naknadnog mehaničkog oštećenja zubnom četkicom, pranje zuba se savetuje 30 min nakon povraćanja.

Stomatološke usluge, uz konsultaciju sa ginekologom, mogu proći bez ikakvih problema kako za buduću mamu tako i za plod. Treba voditi računa o izlaganju rendgen zracima, koje je apsolutno kontraindikovano u prvom tromesečju trudnoće, i primenjivati ga u prekopotrebnim situacijama uz adekvatnu žaštitu trudnice i kontrolisanu ispravnost aparata. Primena lekova u toku trudnoće vezani za stomatološke usluge uglavnom se koriste bez ikakvih neželjenih efekata ali se savetuje konsultacija sa stomatologom i ginekologom.

Primena fluora u toku trudnoće preporučljiva je kako za trudnicu tako i za bebu, jer se u toku trudnoće stvaraju zametci svih mlečnih kao i četiri stalna zuba što im daje jaču i čvršću gleđ koja je manje podložna stvaranju karijesa. Fluor se svakodnevno unosi preko hrane i pića (voda, mleko, kuhinjska so...) u manje kontrolisanim količinama, tako da dodatna upotreba fluora u tabletama treba biti ispraćena uz saglasnost stomatologa i ginekologa, da ne bi došlo do prekomerne konzumacije fluora što dovodi do oštećenja gleđi budućih zuba.

Redovno i pravilno sprovođenje oralne higijene, zdrava i raznolika ishrana, poseta stomatologu pre, u toku i nakon trudnoće su sigurnost za oralno zdravlje majke kao i za zdrave zube deteta.