Higijena zuba kod dece za čistu peticu

Higijena zuba kod dece za čistu peticu

Higijena zuba kod dece za čistu peticu

Mlečni zubići počinju da niču oko šestog meseca starosti deteta. Nicanje prvih zuba pre četvrtog meseca je prerano, a posle dvanaestog meseca zakasnelo nicanje. Vreme nicanja mlečnih zuba zavisi od deteta, te roditelji ne trebaju biti zabrinuti ako se kod mališana ne pojave mlečni zubi pre prvog rođendana. Većina dece prvi zub dobijaju između četvrtog i osmog meseca. Mlečnih zuba ima dvadeset - centralni i bočni sekutići, očnjaci i prvi i drugi mlečni molar.

Važno je napomenuti da se, kod god oni izrasli, prvi zubići moraju redovno prati. U najranijem periodu života, dok dete sisa, veoma je važno da njegova usta budu čista. Roditelj može sa komadom sterilne gaze natopljene u prokuvanu vodu detetu da prebriše usta. Takođe je važno da cucla uvek bude čista.

Roditelji prve zubiće i desni deci treba da čiste sterilnom gazom ili silikonskom četkicom. Početkom treće godine, kada niknu svi mlečni zubi, počinje se sa upotrebom četkice i paste za zube da bi ih naučili pravilnoj tehnici održavanja oralne higijene. Danas na tržištu postoje različite veličine četkica za određeni uzrast, a mogu se birati i ukus i miris paste za zube. Pranje zuba pastama koje sadrže fluor jedan je od najčešćih i najsigurnijih načina prevencije karijesa. Idealna koncentracija fluora u pastama za zube bi morala da bude između 1000 i 1500 ppm i uvek je naznačena na pakovanju. Deca treba da koriste malu količinu paste veličine zrna graška.

Zubi se peru ujutru odmah posle ustajanja, nakon svakog obroka i obavezno pre spavanja. Jutarnje pranje je važno jer se eliminišubakterije koje su se nakupile u toku noći. pranje zuba posle svakog obroka sprečava štetno dejstvo materije iz hrane. Najvažnije je pranje zuba pre spavanja, jer se ostaci hrane u ustima u toku noći hemijski raspadaju i štetno deluju na zube. Najkraće vreme pranja zuba je dva, tri minuta, mada se preporučuje od tri do pet minuta. sa vremena na vreme detetu se mogu dati tabletice za indentifikaciju plaka, uz pomoć kojih se naslage na zubima oboje roze ili ljubičastom bojom u zavisnosti od prisutnosti naslaga na zubima. Ovo je sjajan metod da dete shvati koliko je važno temeljno oprati sve površine svakog zubića.

Prilikom pranja zuba najvažnije je da se obuhvate sve površine zuba i da se istovremeno masiraju i desni. Najčešća i najjednostavnija metoda je tkz. klizna metoda, gde četkanje počinje od zadnjeg zuba gornje vilice sa desne strane. Četkica se prvo postavlja na spoljašnju površinu zuba i desni i čisti se vertikalni pokretom odozgo nadole (kao kad pada kiša), što treba ponoviti najmanje šest puta. Kada se očiste spoljašnja površina svih zuba gornje vilice, prelazi se na četkanje unutrašnjih površina. Nakon toga se prelazi na četkanje spoljašnjih površina donjih zuba i to odozdo nagore (kako trava raste) i na kraju se prelazi na unutrašnje površine. Grizne površine zuba obe vilice četkaju se pokretima četkice napred nazad (kao ljuljanje na ljuljašci).

Maštovite priče pred spavanje o Karijesu i Baktusu, koja su dva nevaljala mala stvorenja koja se useljavaju u zubiće kada se jede slatka i lepljiva hrana, kada se piju noću slatki sokovi i zaslađeno mleko koji za sobom vuku armiju neprijatelja koja pravi velike rupice na zubićima pomažu odlasku kod stomatologa i njegove intervencije bez straha i bola.