Lako do blistavo belog osmeha - izbeljivanje zuba

  • Početna
  • Blog
  • Lako do blistavo belog osmeha - izbeljivanje zuba
Lako do blistavo belog osmeha - izbeljivanje zuba

Lako do blistavo belog osmeha - izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba jedna je od procedura za koju se interesuju sve veći broj pacijenata. U toku samo jedne posete stomatologu vaši zubi mogu biti blistavo beli. Kontrolisanim korišćenjem visokokoncentrovanih gelova vodonik peroksida ili karbamid peroksida od strane stomatologa, bezbednost terapije je zagarantovana. Molekuli ovih jedinjenja su dovoljno mali da se "provuku" kroz gleđ (spoljašnji omotač zuba) i neprimetno "ušunjaju" u dentin (sledeći sloj zuba), gde se raspadnu na vodu i keseonik. Voda ispari, a kiseonik procesima oksidacije izbeljuje zube. Deluje jednostavno, ali ovom kratkom objašnjenju prethodila su dugogodišnja istraživanja naučnika veliokih farmaceutskih i dentalnih kompanija.

Ova veoma popularna kozmetska procedura nema doživotni efekat, ali dobra stvar je u tome što kod beljenja zuba ne dolazi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati bez štetnih posledica. Mrlje će se brže vratiti ukoliko pušite ili konzumirate veće količine obojene hrane ili pića. Ukoliko izbegavate ove uzročnike verovatno vam neće biti potreban novi tretman narednih 6-12 meseci.

Ukoliko želite da pojačate učinak izbeljivanja zuba, evo par korisnih saveta. Kada je završen vaš tretman izbeljivanja zuba, ležite ili sedite na suncu sa otvorenim ustima. Struktura zuba će upiti deo sunčevih zraka, što pospešuje efekat izbeljivanja. Izbegavajte konzumiranje citrusnog voća i sokova kao i gaziranih napitaka i šećera. Retko se mogu javiti neželjena dejstva u vidu kratkotrajne osetljivosti zuba ili desni. 

Beljenjem se ne mogu otkloniti crne ili braon prebojenosti koje su posledica karijesa zuba. Zubi se obavezno moraju sanirati pre započinjanja beljenja. Takođe, ne mogu se izbeliti prebojenosti koje su posledica starih amalgamskih ispuna. Ovo se može, u najvećem broju slučajeva, rešiti zamenom ovih ispuna savremenim kompozitnim ispunima, ali se ponekad oksidi metala toliko uvuku u zubno tkivo da nastaju trajne prebojenosti. Beljenjem se ne mogu rešiti fluorotične mrlje kod pacijenata koji su unosili velike količine fluora koji se najčešće nalazi u vodi za piće, kuhinjskoj soli, mleku.. To može biti problem i kod pacijenata sa jakim tetraciklinskim prebojenostima, odnosno kod pacijenata koji su kao deca primali tetraciklinske antibiotike zbog infekcije uha. 

Ovu proceduru ne preporučujemo osobama mlađim od 18 godina i trudnicama. Svi ostali, nakon pregleda i konsultacije sa stomatologom, mogu biti potencijalni pacijenti i mogu sebi priuštiti ovu estetsku proceduru.

Izbeljivanje zuba je moguće na dva načina. Jedna opcija podrazumeva izbeljivanje zuba u ordinaciji dok je drugi način izbeljivanje zuba kod kućeKod ove druge opcije jedini bezbedni jesu prirodni preparati za izbeljivanje zuba.